Wilco Jansen
Wilco Jansen (26) is een jaar of vier geleden fulltime aan de slag gegaan in het familiebedrijf, slagerij Jansen in de Weebosch. Hij en zijn jongere broer Dennis zijn daarmee al weer de vierde generatie in het vak, de ambachtelijke slager. Lees hier wat het bedrijf van de familie Jansen zo bijzonder maakt in de regio.
Wilco: “Mijn overgrootvader is in 1930 begonnen met huisslachtingen. Een boer bracht een koe of varken, dat hier werd geslacht en uitgebeend. Het vlees werd vervolgens thuis ingevroren voor eigen gebruik. Mijn opa en oma zijn daarnaast een kruidenierszaak begonnen op deze locatie, en zijn ze gestart met de verkoop van vlees en enkele andere producten aan consumenten. In de loop van de jaren is het aandeel huisslachtingen teruggelopen, en is de verkoop via de winkel sterk gegroeid. Zo sterk, dat we inmiddels wekelijks van woensdag tot en met zaterdag geopend zijn.”
Op de vraag wat slagerij Jansen bijzonder maakt, antwoordt Wilco: “Het slachten en uitbenen van een varken of rund is hier nog echt een ambacht. Van begin tot eind doen we alles zelf. De runderen die we gebruiken – van het ras Blonde d ’Aquitaine en Limousin – houden wij zelf. De varkens kopen wij bij een boer in de buurt. Doordat we alle schakels in eigen beheer hebben, kunnen we de kwaliteit van het vlees uitstekend waarborgen en bewust voor lokale productie kiezen. Zelfs het brood van onze worstenbroodjes komt van bakkerij van Heeswijk. Mensen komen speciaal voor onze winkel naar de Weebosch gereden; dat doen ze alleen wanneer wij onderscheidend zijn op gebied van kwaliteit en smaak.”
De laatste jaren is het aantal horeca klanten van slagerij Jansen gegroeid. Toch is juist de diversiteit van het bedrijf sterk volgens Wilco. “Nu bijvoorbeeld de vraag vanuit de horeca tijdelijk is weggevallen vanwege corona, wordt dit voor een deel gecompenseerd doordat meer mensen thuis iets lekkers op tafel willen zetten. Ook leveren we in de zomermaanden veel barbecuepakketten uit. Door onze verschillende afzetkanalen kunnen we iedereen bereiken, of ze nu zijn barbecueën met het voetbalteam, uit eten zijn in een restaurant in de buurt, of een biefstukje komen kopen in onze winkel. Voor ons is mond- op mondreclame de belangrijkste manier om nieuwe klanten binnen te halen.”
De laatste tijd ziet Wilco dat mensen een grotere bewustwording krijgen van waar hun voedsel vandaan komt. Wilco: “Toen ik pas in de slagerij kwam werken, overwogen we om meer kant- en klaar producten te gaan maken, omdat mensen vooral vlug-vlug iets op tafel wilden zetten ‘s avonds. De laatste tijd merken we juist dat mensen bewúster eten en verkopen we bijvoorbeeld ook grotere stukken kwaliteitsvlees, die zich goed lenen voor slow cooking. Klanten vragen ook regelmatig waar ons vlees vandaan komt, of willen advies hoe ze een stuk vlees het beste kunnen bereiden op een green egg (= soort barbecue).” Sinds dit jaar leveren ze ook een vegetarische variant voor een barbecuepakket, zodat klanten die iemand te gast hebben die geen vlees eet, niet zelf iets hoeven verzinnen. “Ook die vegetarische hamburgers zijn we maar zelf gaan maken, we zijn teveel gewend aan controle om niks aan het toeval over te laten.” lacht Wilco.
Uiteindelijk is het de bedoeling dat Wilco het bedrijf samen met zijn broer Dennis overneemt, al bevalt de samenwerking met hun beide ouders prima. “Voorlopig kunnen we nog voldoende van ze leren.” besluit Wilco.