Riëtte Koolen, Roel en Dirkje Dijkmans

Op ’t Loo in Bergeijk wonen Roel (33) en Dirkje (27) Dijkmans samen met hun twee jonge kinderen bij het vleeskuikenbedrijf dat Roel samen met zijn moeder Riëtte (58) runt. Ook dit bedrijf is in juni 2016 flink getroffen door de beruchte hagelstorm – slechts enkele weken nadat Roel fulltime in het bedrijf was komen werken. Gelukkig hebben Roel en Riëtte deze tegenslag om weten te zetten in iets moois, en staat er een innovatief bedrijf met hoog welzijn voor de kuikens.

Roel: “Met het noodzakelijke vervangen van de daken hebben we direct gekozen voor daglicht. Dit was één van de eisen om mee te kunnen draaien in het Enrichment concept voor McDonalds. Daarnaast hebben de kuikens beschikking over pakken luzerne, piksteentjes en zitstokken.” Roel en Riëtte zijn niet bang om innovatieve technieken toe te passen op hun bedrijf als ze ergens in geloven. Zo waren ze in 2017 het eerste Nederlandse vleeskuikenbedrijf van hun broederij dat bij wijze van een test eieren ín de stal liet uitkomen. Roel: “Het voordeel van eieren inleggen in de stal ten opzichte van het aanvoeren van eendagskuikens is dat de kuikens zodra ze uit het ei komen direct de omgeving kunnen gaan ontdekken. Ze vinden snel het voer, daarna het water en het geeft rust dat ze op dezelfde plek kunnen blijven. Dit zorgt voor gezonde kuikens die makkelijk opgroeien.”

Toch is het laten uitkomen van de eieren in de stal beslist geen eitje. Op dag 18 worden de eieren aangevoerd vanuit de broederij, waarna ze doormiddel van een machine met 300 eieren per beurt ingelegd worden op de bedden van zachte houtkrullen. Op verschillende plaatsen in de stal bevinden zich tussen de eieren sensoren, die o.a. de temperatuur en luchtvochtigheid registreren. Deze data lezen Roel of Riëtte uit via een app en sturen direct bij waar nodig, voor een optimaal uitkomstpercentage. Op dag 19, 20 of 21 komen de kuikens vervolgens uit het ei, een prachtig gezicht. Roel: “De eieren die niet zijn uitgekomen halen we daarna uit de stal. Om te voorzien in hun kalkbehoefte nemen de kuikens de overige eierschalen zelf na verloop van tijd op door er stukjes af te pikken. Het traject van grootbrengen is nu echt begonnen.”

De taakverdeling is duidelijk op het bedrijf, Roel en zijn moeder Riëtte vormen samen een goed team. Roel heeft voorheen gewerkt als hardware engineer in de elektro industrie, en is dus echt de technicus op het bedrijf. De kuikens verzorgen doen Roel en Riëtte samen, en Riëtte neemt de boekhouding op zich. Dirkje: “Ik heb nu nog mijn handen vol aan onze twee jonge kinderen en ik werk twee dagen bij de Albert Heijn voor de afwisseling. ’s Avonds spring ik wel eens bij als het nodig is, bijvoorbeeld als Roel extra handjes kan gebruiken bij het oplossen van een storing, of het rapen van de eieren.” Roel vervolgt: “Ook Lieuwe (man van Riëtte, red.) springt op de piekdagen bij op het bedrijf. Zo kunnen we alle werkzaamheden zelf rondzetten, en maken we alleen gebruik van externe arbeid bij het afleveren van de kippen, het schoonspuiten en het uitrapen van de eieren.”

Op de vraag waar hij het meest trots op is antwoordt Roel dan ook: “Dat het al vanuit opa Piet Koolen een familiebedrijf is. Eerst in de Ekkerstraat in Bergeijk en nu hier. Ook na het overlijden van mijn vader Gerrit in 2005 en opa Piet in 2006 heeft ons mam met behulp van familie en vrienden het bedrijf doorgezet. En stond er een mooie basis om als nieuwe generatie in het bedrijf te komen en het van daaruit verder te ontwikkelen.” Dat is tevens de grote uitdaging die Roel voor zich ziet liggen richting de toekomst, met name in Brabant. “Voor ons ligt de nadruk niet meer op uitbreiden maar op continueren. Maar óm te kunnen houden wat je hebt moet je wel enorme milieu-investeringen doen zonder meeropbrengst of ontwikkelruimte voor de toekomst. Maar goed: ik ben jong, we hebben een prachtig bedrijf en ik wil er in verder dus we gaan ervoor. En het zou mooi zijn als hier (wijst naar boven) ook weer potentiële opvolgers liggen te slapen om het familiebedrijf voort te zetten.”