Jan en Hanne Cremers

Jan en Hanne Cremers wonen samen met hun vier kinderen op de Borkelsedijk in Westerhoven. Terwijl Hanne onder schooltijd van de kinderen bij een notaris werkt, werkt Jan zes of zeven dagen per week als ZZP’er voor diverse bedrijven in de agrarische sector. Ondanks een druk bestaan met de kinderen en het werk buitenshuis, begon het boerenhart van Hanne en Jan toch te kriebelen. Zij vonden een bestemming voor het vroegere agrarische bedrijf van Hannes ouders in de vorm van agroforestry. Inmiddels combineren ze walnotenteelt met vleesrunderen en verkopen ze diverse groenten, walnoten- en walnotenolie en Blonde d’Aquitaine rundvlees onder de naam Hanne Hoeve.

Hanne: “In 2015 hebben we de locatie waar alleen nog een paar Blonde d’Aquitaine runderen liepen gekocht van mijn vader en zijn we er gaan wonen.” Jan vervolgt: “Oorspronkelijk hadden we een plan liggen om de jongvee opfok voor een melkveehouder uit de buurt te gaan verzorgen op deze locatie. Maar net in dat jaar werd de fosfaatwetgeving afgekondigd en kon er een streep door dit plan. We zijn ons toen gaan oriënteren op mogelijkheden die er wél voor ons lagen en ook bij ons pasten.”

Zo kwamen Jan en Hanne in 2018 via een artikel in een agrarisch weekblad op het spoor van walnoten en de olie die hieruit kan worden gewonnen. Deze producten zijn in opkomst vanwege de gunstige verhouding van onverzadigde vetzuren waaraan de noten rijk zijn. Jan en Hanne kochten een kraakmachine en later een pers, en verbouwden de leegstaande carrousel-melkstal tot verwerkingsruimte voor de walnoten. Hier worden de walnoten schoongemaakt, gedroogd, gekraakt, licht geroosterd en geperst, waarna ze de olie laten bezinken en de flessen kunnen worden afgevuld. Hanne: “Het is een compleet nieuwe markt, waarin we volop aan het pionieren zijn. We zitten nog in de leerfase en om meer naamsbekendheid te krijgen hebben we veel op marktjes gestaan.”

Over 5 jaar willen Jan en Hanne het bedrijf zodanig hebben geprofessionaliseerd dat een van beide thuis kan gaan werken. Jan: “Hiervoor is het van groot belang dat we de vierkantsverwaarding van de walnoten sluitend krijgen. Als de olie uit de walnoten is geperst, blijft er namelijk ontvet walnotenmeel over, wat rijk is aan eiwitten. Voor dit waardevolle product zoeken we nog een goede bestemming.” “Ook hebben we geëxperimenteerd om van de notenschalen briketten te maken. De eerste test op de barbecue is alvast geslaagd.” vertelt Hanne. “En ijssalon de Smaak in Eersel verwerkt onze walnootpasta (blijft over op de bodem na bezinken) naast onze walnoten voor hun ijs. Het zou mooi zijn als we het voor elkaar krijgen om de walnootpasta ook geschikt te maken als broodbeleg.”

Het meest trots zijn Jan en Hanne op hun vier kinderen. Hanne: “Ik ben natuurlijk wel thuis als ze uit school komen, maar we hebben het altijd druk met verzorgen van de runderen, de moestuin, het huis, de noten en ga zo maar door. Een dagje weg met zijn allen kunnen we niet snel. Gelukkig kunnen we ze bij veel werkzaamheden betrekken en zijn ze graag hier. Ze spreken vaak bij ons thuis af met kinderen uit hun klas, omdat ze hier volop de ruimte hebben om buiten te spelen.”

www.hannehoeve.nl