Jari Slenders

Jari Slenders (26) zit samen met zijn ouders Ad en Anita in maatschap van hun melkveebedrijf in de Weebosch. Jari verhuurt zich op zzp-basis aan tal van collega’s in de omgeving, in allerlei takken van sport. Zo werkt hij in een enorme verscheidenheid aan agrarische bedrijven, en ziet hij van dichtbij hoeveel aanbod van werk er ligt binnen de primaire voedselproductie.

Jari: ”Ik heb een aantal vaste plekken waar ik werk verzet tijdens hun seizoensgebonden piek. Zo help ik een collega- akkerbouwer met het inschuren van de aardappels in de nazomer, vervolgens staat de maand november gereserveerd om vruchtbomen te rooien bij een boomkweker. Dat is nu net klaar. Toevallig ontvangt een vriend van mij volgende week nieuwe kalveren op zijn bedrijf. Daar help ik altijd een week of drie mee met de opstart, wanneer de kalveren extra aandacht nodig hebben. Melk maken, zorgen dat ze allemaal drinken, ik vind dat echt leuk werk voor de afwisseling.” Tot slot rijdt Jari ook nog af en toe op de vrachtwagen, en verzorgt en melkt hij de koeien voor een collega een keer per jaar wanneer die op vakantie gaat met zijn gezin. Jari vertelt: “Ik hoef nooit een dag om werk verlegen te zitten als het thuis bij de koeien niet druk is. Ik word platgebeld. En anders hoef ik zelf maar iemand te bellen, en ik kan direct komen.”

De werkzaamheden van Jari als zzp’er betekenen dat hij niet zoveel uren maakt in het melkveebedrijf dat hij samen met zijn ouders runt. Jari vertelt: “Mijn ouders zijn relatief jong, en het is niet realistisch om er twee inkomens uit te halen als er ook ruimte moet blijven om te investeren. We bewerken meer dan genoeg grond om zelf voer van onze koeien te produceren: gras, maïs en voederbieten. Daarnaast hebben we een kleine akkerbouwtak met o.a. suikerbieten, aardappelen, bonen en graan.” Deze akkerbouwtak is echt Jari’s verantwoordelijkheid binnen de maatschap. Ook houdt hij van alle klussen die er te doen zijn. Jari: “Onderhoud, dingen repareren, dat soort klussen verzorg ik het liefste zelf. Natuurlijk melk ik ook regelmatig, maar het meeste werk bij de koeien kunnen mijn vader en moeder goed af met zijn tweeën.”

De familie Slenders melkt in een carrousel melkstal. De melk stroomt via slangen en leidingen vanuit de koe naar de melktank, waar hij wordt gekoeld en bewaard tot moment van ophalen. Het bedrijf maakt gebruik van een platenkoeler, om de melk voor te koelen van 38 naar ongeveer 16 graden. Door warmte uitwisseling tussen de slangen waar melk door stroomt en slangen met koud water, hoeft de melktank vervolgens minder ver terug te koelen waardoor veel energie wordt bespaard. Het bedrijf heeft ook geïnvesteerd in zonnepanelen, met als gevolg dat het bedrijf meer dan zelfvoorzienend is qua energieverbruik.

Hoe de toekomst eruit gaat zien, durft Jari nog niet te voorspellen. “Er komt zoveel regelgeving op ons af in Brabant.” vertelt Jari. “Je kunt er moedeloos van worden. Maar plezier in het werk is er nog meer dan genoeg. We zullen zien waar we over 5 jaar staan.”