Frank Hendriks en Ilona Valkenaars

Bergeijkse boeren is met Frank Hendriks en Ilona ValkenaarsMiddenin de woonwijk Rosakker in het centrum van Bergeijk vind je een bord aan de weg dat je op die plek niet verwacht: “Hendriks akkerbouw”. Bewoners Frank Hendriks en Ilona Valkenaars zijn op zoek naar een plek in het buitengebied en zijn tot die tijd “boeren in het dorp”, waar ze aardappels en uien vers van het land aan de deur verkopen. En dat loopt heel aardig! De passie voor wat hij doet straalt er vanaf als Frank begint te vertellen over zijn eigen bedrijf dat hij in 2019 is opgestart. Lees hier hoe dat allemaal is gelopen!

Frank vertelt: “In 2001 ben ik als menneke van elf bij loonbedrijf Houbraken begonnen met het wassen van de vrachtwagens. Ik ben daar nooit meer weggegaan, en ben inmiddels al weer vele jaren chauffeur waar ik bij allerlei soorten werkzaamheden en teelten inzetbaar ben. Sinds drie jaar is het loonbedrijf begonnen met de uienteelt voor akkerbouwers in de omgeving, wat ik vanaf het begin mee heb mogen helpen opzetten. Daardoor heb ik nog meer kunnen ervaren hoe het zou zijn om voor eigen rekening akkerbouw te bedrijven.” Die kans kwam al snel, toen Frank zich meer met de gronden van zijn vader bij minicamping de Hulsdonken begon te “bemoeien” en hij van hem de ruimte kreeg om zelf te ondernemen in de akkerbouwtak.

Frank: “Het eerste jaar had ik aardappels zonder contract en heb ik een hele nette prijs kunnen beuren voor de gewassen. Daar kon ik vervolgens weer mee investeren in zaaigoed en materiaal voor het volgende seizoen. Helaas kwam toen de corona aanzetten en kreeg ik dat volgende jaar maar 2,5 cent per kilogram aardappelen terwijl ze in de supermarkt voor 2 euro lagen. Een van de campinggasten vroeg mij toen ze me bezig zag op het land of ze misschien wat aardappelen zou mogen rapen. Ik reageerde wat geïrriteerd dat ze ze allemaal wel mocht rapen zodat ze mij geen geld meer zouden kosten. Daar schrok ze enorm van en ze zei: het kan toch niet zou zijn dat de mensen die ons voedsel maken er geld bij moeten leggen? Nou, dat kan dus wel. Gelukkig had ik dat jaar ook uien gezaaid waardoor ik uiteindelijk ongeveer quitte heb gespeeld.”Hoewel Frank de dagelijkse leiding van het bedrijf helemaal zelf in handen heeft, is zijn familie op allerlei manieren verweven met zijn bedrijf. Zo liggen de gronden die hij bewerkt bij de minicamping die zijn ouders samen met zijn oudste broer en schoonzus runnen, waardoor hij regelmatig met gasten in gesprek komt over de akkerbouw. Zijn andere broer heeft een eigen bedrijf in tuinberegening en is samen met Frank aan het kijken naar de mogelijkheden om druppelirrigatie (precisie-watergift als alternatief voor beregening via haspel) toe te passen op de akkers. Zijn andere schoonzus is dan weer de kartrekker voor de verkoop van aardappelen, verse friet en uien aan huis. Tot slot is een oom van Frank actief in producten voor biologische plantverzorging. Frank vertelt: “Dat maakt het extra leuk. Ik probeer de omstandigheden in alle opzichten zo te creëren dat de kans om zes te gooien groter wordt.”

Het allerbelangrijkste daarvoor is dat de grond gezond is, weet Frank: “Ik probeer een vroeg gewas te telen, zodat ik in augustus of september nog een groenbemester kan zaaien. Deze verhoogt het organische stofgehalte in de grond, verbetert de waterhuishouding en houdt stikstof beter vast in de grond. Er is minder kunstmest nodig, en doordat er bloemen in de groenbemester komen verbetert het de biodiversiteit. In januari spit ik de groenbemester onder, zodat de voedingsstoffen die het oplevert verteerd en beschikbaar zijn als in het voorjaar het hoofdgewas weer wordt gezaaid. Ik zie een goede groenbemester daarom als trainen voor de wedstrijd van volgend jaar. Akkerbouw is net topsport.”

Voor de toekomst wil Frank nog meer voor zichzelf bezig zijn en zijn akkerbouwbedrijf laten groeien. Hij heeft daarom een opleiding gewasverzorging afgerond (tot zijn eigen verbazing geslaagd met maar liefst een 9,3 – wat wel aangeeft dat leren een stuk makkelijker gaat als je doet waar je hart naar uitgaat!). Ook hoopt hij samen met zijn verloofde Ilona een plek in het buitengebied te vinden met een schuur erbij. Ilona komt zelf uit een boerenfamilie en werkt in de geestelijke gezondheidszorg. Ze steunt Frank volledig in zijn passie en springt bij op de piekmomenten zoals wanneer er verse friet gemaakt moet worden. Wij wensen Frank en Ilona samen een hele mooie toekomst!