Familie Wijlaars

Henny en Liny Wijlaars wonen samen met hun kinderen Ilona, Frank en Lizan op een vleesveebedrijf met boerderijwinkel ‘’Boerenkeuken’’ in het buitengebied van Bergeijk. De familie runt het bedrijf samen, iedereen kan elkaars werk overnemen en is bijvoorbeeld in staat zelfstandig de geboorte van een kalf te begeleiden of de boerderijwinkel te draaien. Deze flexibiliteit is ook nodig, want alle gezinsleden doen er andere werkzaamheden bij naast de boerderij. Op de vraag wat ze bezielt om in de agrarische sector te werken zijn ze duidelijk: “Veel passie, en een liefde voor dieren.”

Over het ontstaan van het bedrijf vertellen Henny en Liny: “Eind jaren ’80 is het voor ons als hobby begonnen, en door de jaren heen is het uitgebreid. Al onze koeien zijn als kalfje op ons bedrijf ter wereld gekomen.” Ilona, Frank en Lizan zijn dus letterlijk opgegroeid samen met de dieren, waardoor ze al hun koeien goed kennen. Ze zijn trots op het feit dat ze deze eigen aanfok zelf doen, en nooit dieren aanvoeren op hun bedrijf. Frank vertelt: “Naast voorkomen van insleep van ziektes weten we zo ook altijd wat we in huis hebben. Onze koeien zijn bijzonder makkelijk in de omgang, zeker voor dit ras.”

De runderen – van het Franse ras Blonde d’Aquitaine – staan bekend om hun goede vleeskwaliteit, wat zich uit in zeer mals, fijndradig en smaakvol vlees. Lizan vertelt: ‘’Voor dit lekkere vlees zijn de juiste voeding en een goed welzijn van belang. De kalfjes komen op natuurlijke wijze ter wereld en zogen 6-8 maanden bij de koe. In de winter staan de runderen thuis in de potstal op stro. Vanaf het voorjaar gaan de koeien samen met hun kalfjes de wei in.” Deze manier van werken is voor de familie de basis voor het produceren van een eerlijk stukje vlees.

De familie verkoopt al meer dan 10 jaar vleespakketten aan een inmiddels vrij trouwe groep afnemers. Omdat er ook vraag van klanten was naar losse stukken vlees en kleinere hoeveelheden per keer, heeft de jongere generatie het initiatief genomen voor een boerderijwinkel aan huis. In de winkel worden diepgevroren en gekoelde producten aangeboden, van vers vlees tot kant-en-klaar en van BBQ tot gourmet. De winkel is twee dagen per week geopend. De lokale verkoop bij de boerderij zit nog in de lift. Lizan: “We moeten het hebben van mond-tot-mondreclame van mensen, bijvoorbeeld tijdens de barbecue of gourmet, en hopen zo dat meer mensen de weg naar onze winkel weten te vinden”. Om de naamsbekendheid te vergroten zijn ze ook regelmatig te vinden op marktjes in de buurt. Op de vraag welke plannen ze nog willen realiseren voor de toekomst antwoordt Ilona: “De korte keten die wij hebben nog meer sluitend maken, door de lokale afzet aan huis te laten groeien en alle vleesonderdelen nog beter te verwaarden. Ook vinden we het belangrijk om aan mensen te kunnen vertellen over ons bedrijf en de herkomst en kwaliteit van hun eten. Regelmatig nemen we met klanten een kijkje bij de dieren, zodat we onze passie met hen kunnen delen.”