Wil van der Aa

Wil van der Aa (60) is zijn boerenloopbaan in 1985 begonnen als varkenshouder, maar in 1999 heeft hij zijn varkens verruild voor de aspergevelden. In de Boshovensestraat in Riethoven staat de prachtige Aspergeboerderij Boshoven mét winkel die hij samen met zijn vrouw Jeanne runt. Wat heeft hem bij zijn nieuwe start gedreven om juist voor het telen van asperges te kiezen?

“Ik was op zoek naar iets om te gaan doen waarvan ik de producten zelf kon vermarkten, zonder tussenhandel. Als varkenshouder vond ik het vervelend dat ik geen invloed had op de prijsvorming. Cor van Grotel heeft me destijds tijdens mijn zoektocht naar iets anders gezegd: dan zijn asperges iets voor jou. Ik ben toen in het klein begonnen, met 1 hectare. Wanneer mensen speciaal omrijden om naar je winkel te komen zoals bij ons, moet je ook zorgen dat er altijd voldoende aanbod is. Door de groeiende klantenkring is ons bedrijf in de loop der jaren daarom meegegroeid tot de huidige omvang van 8 hectare.”

Bijzonder aan het bedrijf van Wil en Jeanne is allereerst het product dat ze leveren: koudegrondasperges. Ze gebruiken alleen een dubbele laag plastic om de warmte vast te houden, maar ze verwarmen niet bij om de oogst van de eerste asperges te vervroegen. “Onder de 13 graden groeit een asperge niet. Wij volgen het natuurlijke seizoen, dat eind maart – begin april start. Het mag best een beetje exclusief blijven wat ons betreft, des te lekkerder smaken de asperges dan ook weer als ze er zijn. Als het veld is uitgegeven rond eind juni laten we de plant doorschieten. Het jaar erop begint het groeiseizoen dan opnieuw.”

Wil en Jeanne hebben in het seizoen een trouwe schare aan personeel, waarvan sommigen al 10 jaar werkzaam zijn op het bedrijf. Zij runnen de teelt van de asperges vrijwel zelfstandig. Hierdoor heeft Wil zijn handen vrij om zich volledig op zijn klanten en hun wensen te richten. Het bedrijf is Global Gap, Grasp en Planet Proof gecertificeerd. Daarnaast draagt het bedrijf het keurmerk “bijvriendelijk”. Zo hebben Wil en Jeanne volop bloemen om de velden staan om bijen aan te trekken. “En de omgeving is hier natuurlijk toch al rijk aan bomen, wat positief is. Je hoort ze gewoon zoemen in het veld, zoveel zitten er. Bijkomend voordeel van de aanwezigheid van de bijen is dat het goed is voor de bestuiving van onze aspergeplanten.”

Zijn asperges vinden niet alleen de weg naar de consument via de eigen boerderijwinkel. Er zijn veel restaurants in de omgeving waar Wil ieder jaar zijn asperges aan levert. Door de huidige coronacrisis valt dit afzetkanaal volledig stil, waardoor hij dit jaar maar de helft van de normale hoeveelheid asperges verwacht te oogsten en verkopen. “Ik probeer er maar het beste van te maken. Onze winkel is vanaf 27 maart geopend, daarbij volgen wij de strenge richtlijnen die het RIVM hanteert. Zo is de aspergeliefhebber toch welkom in onze winkel. Mijn gedachten gaan nu vooral uit naar alle restauranthouders die van de ene op de andere dag hun inkomsten zijn kwijtgeraakt. Bij sommigen van hen kom ik al ruim 20 jaar over de vloer. Dat doet mij wat, hoe het nu voor hun is.”