Ronne Smolders – van der Meulen

Ze komt uit de stad (Eindhoven), maar leert op een dag een leuke koeienboer kennen uit Westerhoven. Niet via Boer zoekt vrouw, maar gewoon tijdens het stappen. Inmiddels zijn ze getrouwd, wonen ze samen op de boerderij aan de Dommelsedijk en hebben ze twee prachtige dochters. Stilzitten is lastig, dus weet deze fanatieke duizendpoot haar jonge gezin en parttime baan als casemanager in de jeugdzorg goed te combineren. Zo goed zelfs, dat zij sinds kort bestuurslid is van zowel de stichting, als de vereniging van Agractie Nederland, waar zij zich vol passie inzet voor de belangenbehartiging en promotie van de Nederlandse agrarische sector. Hoog tijd om eens nader kennis te maken met Ronne Smolders – van der Meulen!

Het boerenleven bevalt haar goed, antwoordt Ronne desgevraagd. “Ik heb vroeger wel al bij boeren gewerkt in de geitenopfok en heb zelf altijd in de paarden gezeten, dus het was me niet helemaal onbekend. Wat voor mij wel wennen was, is dat je nooit écht vrij bent. We kunnen bijvoorbeeld niet als gezin op vakantie. Daar staat trouwens wel tegenover dat onze kinderen een vader hebben die altijd thuis is. Ze hoeven maar naar buiten te lopen of ze kunnen hem iets vragen.” Bart doet alle dagelijkse werkzaamheden op de boerderij, en Ronne springt bij waar nodig. “Ik heb toevallig net nog een rondje op stal gedaan. Ik kan er wel van genieten als ik er langs loop en ze staan net lekker te eten. Maar ik spring voornamelijk bij wanneer bijvoorbeeld een koe moet kalven of iets anders waarvoor Bart een paar extra handjes kan gebruiken, zoals het inkuilen. En de boekhouding, die hoort sowieso tot mijn takenpakket.” besluit Ronne lachend.

Het bestuur van Agractie kwam eigenlijk toevallig op haar pad. Ronne: “Ik volgde Agractie in de aanloop naar het gelijknamige boerenprotest van 1 oktober, waar ik volop heb meegeleefd. Maar ik vond dat de communicatie en hun persberichten wat meer aandacht konden gebruiken. Dus heb ik de organisatie gemaild en aangeboden dat ik graag iets voor ze wilde betekenen. Ik dacht: daar hoor ik nooit meer wat van. Maar ik werd meteen gebeld en inmiddels zit ik in het bestuur van de zowel de stichting, als de pas opgerichte vereniging. Daarnaast zorg ik voor een groot deel van de communicatie en sluit ik aan bij vergaderingen, zoals het Landbouw Collectief. Ik ben hier vooral ’s avonds regelmatig voor van huis, dus tegenwoordig legt ook Bart de kindjes wel eens in bed. Dat is een positieve bijkomstigheid.”

En juist daar is de cirkel rond. Ronne is uit de stad het boerenleven in gestapt, en brengt nu het boerenleven naar de stad. “Veel stedelingen komen niet naar de boerderij om meer te leren over ons, dus gaan wij naar hén toe!”. Agractie organiseert acties om in de steden te laten zien waar voedsel vandaan komt en voor welke moeilijkheden Nederlandse boeren komen te staan, om zo bewustwording te creëren. Op 13 december stonden ze met tractors op de Dam in Amsterdam voor een grootse Boer & Burger Brunch met de Nederlandse boer en de Amsterdamse burger. Komend weekend zouden ze door heel Nederland in grote steden staan met de actie Boerderijprijzen. Wegens het corona virus wordt de actie verplaatst naar september. Daar worden onbewerkte agrarische producten aangeboden tegen de prijs die boeren hiervoor ontvangen. “Hier in de dorpen merk je dat mensen nog wel binding hebben, doordat bijvoorbeeld klasgenootjes of iemand van de voetbalclub een boerderij heeft. Maar ik weet uit ervaring dat dit in de stad echt anders is. En ik zet me graag in om alle mensen in de stad kennis te laten maken met al het moois en lekkers dat het platteland te bieden heeft.”