Jasper Fiers

Aan de Hoge Rijt in Luyksgestel ligt het bedrijf van Jasper Fiers (29), dat hij vorig jaar heeft overgenomen van zijn vader. Van origine is het een loonwerkbedrijf, maar inmiddels is het uitgebreid met takken in de bosbouw- en cultuurtechniek, grondverzet, infrastructuur en calamiteiten. Ook is de omgeving waarin het bedrijf actief is uitgegroeid van Luyksgestel en omstreken naar heel Nederland en België in sommige takken van sport. Hoog tijd dus om eens kennis te maken met Jasper Fiers, en het bedrijfsmotto dat hun zo ver heeft gebracht: “Alles kan!”

Jasper vertelt: “In 1951 is mijn opa, Jan Fiers, hier een loonwerkbedrijf gestart. Op een bepaald moment is ook mijn vader Bart mee in het bedrijf gaan werken. Vrij snel daarna zijn er ook personeelsleden bijgekomen die tot op heden nog steeds hier werken!” Het loonwerk bestaat vandaag de dag uit allerlei werkzaamheden rondom de bemesting en het zaaien en oogsten van gewassen. Op de vraag hoeveel mensen er nog werkzaam zijn in deze tak, antwoordt Jasper: “Zo’n 5 a 6 man. In het seizoen zijn het er meer, dan springen mensen uit andere divisies bij. Wanneer het loonwerk drukker wordt in april/mei, wordt bijvoorbeeld de bosbouw juist rustiger omdat dan het broedseizoen begint. Zo zijn we flexibel in waar onze mensen het beste kunnen worden ingezet gedurende het jaar.”

Die flexibiliteit is gelijk de enorme kracht van Fiers Luyksgestel BV, en ook van de mensen die er werken. Jasper: “Wij zeggen nooit nee als we een vraag krijgen. Hierdoor zijn hele nieuwe takken van sport op ons pad gekomen. We kregen bijvoorbeeld tijdens het grondverzet eens de vraag van de gemeente, of we die kraan ook niet zouden kunnen inzetten voor projecten in de aanleg van natuur. Zo gezegd, zo gedaan en inmiddels zijn er jaarrond gemiddeld 10 mensen werkzaam in de bosbouw en cultuurtechniek. Dat kan alleen als er ook mensen in je bedrijf werken die de instelling hebben “alles kan” en de schouders eronder zetten om nieuwe kansen te verzilveren.” Een ander mooi voorbeeld van dit motto bij Fiers Luyksgestel BV is het telefoontje op vrijdagavond dat ze een paar jaar geleden kregen van Centerparcs. Een park in de Ardennen was grondig verbouwd en zou binnen 2 weken weer opengaan voor gasten. Alleen was het park daar door alle sporen die de verbouwing had nagelaten nog bepaald niet klaar voor. Jasper vertelt: “We zijn er maandag naartoe gereden met 2 minigravers, 2 kleine loadertjes en 5 handige jongens die van aanpakken weten. En gewoon begonnen te ruimen en alles aan te pakken wat we maar tegenkwamen tot het park er weer netjes bij lag.” Het visitekaartje was na die week afgegeven, want inmiddels verricht Fiers Luykgsgestel BV het hele jaar door allerlei werkzaamheden voor Centerparcs in Nederland en België.

Jasper zelf heeft de monteursopleiding in Breda gevolgd en de loonwerkopleiding in Boxtel. Hij is tijdens zijn schooltijd eerst begonnen in het loonwerk en daarna heeft hij altijd in de werkplaats gewerkt. In 2018 heeft hij deze verruild voor het kantoor, waar hij de planning maakt voor alle medewerkers. Dit zijn er inmiddels tussen de 35 en de 40. Vorig jaar heeft hij het stokje overgenomen van zijn vader, die overigens nog wel meedraait in het bedrijf. Op de vraag waar hij het meest trots op is antwoord Jasper direct: “Op ons pap, hoe hij het bedrijf heeft gebracht tot waar we nu staan. En ook op de flexibiliteit en mentaliteit van de mensen die voor ons werken, sommigen al meer dan 25 jaar. Dat zegt iets over beide kanten.”

Tussen het drukke bedrijf door vindt Jasper ontspanning in zijn werk voor de vrijwillige brandweer. Op de vraag hoe hij de toekomst ziet, antwoordt hij dat hij graag een nieuwe loods zou plaatsen bij het bedrijf. Nu wordt op drie plaatsen opslag gehuurd om al het materiaal kwijt te kunnen. Maar groeien tot een bepaald aantal medewerkers is geen vooropgezet plan. “Als er zich kansen voordoen die ons werk verschaffen, waardoor wij weer extra mensen moeten aannemen, dan doen we dat. Maar dat loopt dan gewoon zo, dat pakken we op wanneer het moment zich voordoet.”